Säkra dig själv och alla andra i trafiken

Många är vi här i bygden som gillar att röra på oss, som rastar hunden, cyklar en sväng eller tar en ridtur. Det är dock alldeles för vanligt att vi inte syns när det är mörkt och det är livsfarligt! Det är väldigt viktigt att du har reflexer på dig (och ljus på cykeln) för utan dem är du oerhört svår att upptäcka, både i stan och här på landet. För er som har barn – hjälp dem att förstå varför de måste synas i mörkret. Även om sträckan inte är så lång kan olyckan vara framme.

Därför ska du bära reflex
En bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av ljuset från en strålkastare på en bil. Det beror på att reflexerna återkastar det starka skenet från strålkastaren.  Om du har mörka kläder på dig upptäcker en bil med halvljus dig på cirka 20 meters avstånd och om du har ljusa kläder syns du från 60 meter. Om du har reflex på dig ser bilen dig redan på 125 meters avstånd.

Du syns ännu sämre på vintern och vid vått väglag. Dessutom blir bilens bromssträcka längre, ofta 2-4 gånger längre, än vid normalt väglag.

Så bär du reflexen
När du rör dig i trafiken är det viktigt att synas från alla håll. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra om en av reflexerna hänger i ett snöre, och att sätta några av dem runt armar och ben. Det finns så kallade ”slap wraps” att köpa för detta. Det är också bra om reflexerna sitter lågt. Då syns du bättre.

Reflexväst är bra men kan kompletteras med reflexband kring armar och ben. På små barn syns reflexer mycket bra eftersom de ofta är i hela halvljusets ljusområde.

Så länge håller reflexen
Det är bra att vara försiktig med reflexer. Ligger en reflex i fickan tillsammans med till exempel nycklar blir den repig och då tappar den mycket av sin reflexförmåga. Håll reflexen borta från hög värme och vatten. Utsätts reflexerna för värme kan den förstöras och reflexen fungerar inte längre. Om vatten kommer in reflexens optiska delar kan reflektionsförmågan förstöras. Torka därför av regndroppar från reflexens yta.

Fakta om reflexer

  • De flesta olyckor med gående trafikanter som blir påkörda inträffar i mörker.
  • Med reflex syns du på cirka 125 meters håll i mörker från en bil med halvljuset på.
  • En mörkklädd person utan reflex syns på cirka 25 meters håll.
  • Från en långtradarförares högre vinkel syns en gående med reflex först på 60 meters håll.
  • Reflexer syns bäst om de sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är en bra placering.
  • De flesta svåra olyckor med gående i mörker inträffar i tätbebyggda områden med tänd gatubelysning. Gatubelysningen räcker alltså inte för att man ska synas.
  • För att en reflex ska vara godkänd ska den vara SIS-märkt eller CE-märkt. SIS är en svensk standard och CE en europeisk.
  • Hundar och hästar behöver också reflexer. Reflexer till djur finns i djuraffärer.
  • Byt ut reflexerna regelbundet.
  • Vid cykling i mörker är det lag på att cykeln ska vara utrustad med både belysning och reflexer. Reflexen ska vara vit fram och röd bak. Reflexerna åt sidorna ska vara vita eller orangefärgade.

Reflexer kan rädda liv.
Ta hand om dig.